choroby skóry
Technika obróbki kulinarnej, jak i rodzaje spożywanych produktów istotnie wpływają na powstawanie zmian skórnych w postaci trądziku młodzieńczego oraz alergii pokarmowych. Problem, jakim jest nieodpowiednie odżywianie się i wygląd powłok skórnych, obejmuje w dużej mierze osoby w młodym wieku. Modna obecnie dieta „Czysta” Żywność, zaleca stosowanie nieprzetworzonych produktów i unikanie rafinowanego cukru – są to dwie zasady godne polecenia. Po powrocie do „starych nawyków” objawy w postaci alergii lub trądziku mogą powrócić albo możemy doprowadzić do ortoreksji, bulimii lub wykluczyć się z życia społecznego.
choroby zębów , aparaty nazębne
Niewłaściwe odżywianie stosowane podczas założonych aparatów ortodontycznych może doprowadzić do jego uszkodzenia oraz próchnicy zębów. Próchnica pojawia się już w najmłodszych latach życia dzieci i młodzieży. Wszystko, co jemy i pory spożywanych posiłków przyczyniają się do ubytków w strukturach uzębienia i stanów zapalnych. Obecnie nałogi, jakimi są picie alkoholu oraz palenie tytoniu, dotyczą dużej grupy młodych osób. Można starać się odżywiać prawidłowo, ale pamiętajmy, że nie tylko żywność może nam zaszkodzić.
choroby dziąseł
Zapalenie przyzębia (paradontoza) dotyka osób w różnej grupie wiekowej, ale najczęściej są to osoby starsze. Dieta uboga w witaminy i minerały, jak i choroby wieku starczego oraz niedożywienie mogą doprowadzić do utraty zębów, a nawet udaru. Już pierwsze oznaki paradontozy i kontynuacja niewłaściwego odżywiania mogą nasilać stan zapalny przyzębia.
choroby tarczycy
Zapalna choroba tarczycy (Hashimoto), jej niedoczynność lub nadczynność mają związek ze zwyczajowo spożywaną dietą i jodem. Większość populacji osób mieszkających w południowej części Polski (województw: dolnośląskiego, opolskiego, śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego) boryka się z zachorowaniem na niedoczynność tarczycy. Diety niskotłuszczowe lub wysokobiałkowe (dieta Kwaśniewskiego) nie pomogą w odchudzaniu ani profilaktyce choroby. Szczególnie ważna jest właściwa diagnostyka i indywidualnie dobrany plan żywienia z uwzględnieniem odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych.
choroby jelit
Zostało potwierdzone, że mężczyźni częściej niż kobiety zapadają na raka jelita grubego. Dieta uboga w błonnik pokarmowy oraz stosowane używki przyczyniają się do zwiększenia liczby zachorowań. Konsekwencją jest pogorszenie się warunków życia pacjenta uniemożliwiających rozwój osobisty i zawodowy.
choroby żołądka
Wrzody lub stany zapalne śluzówki żołądka często wynikają ze stresującego trybu życia, stosowania używek oraz nieodpowiedniego odżywiania się od dłuższego czasu. Lekceważenie zaleceń zdrowotnych i żywieniowych może mieć groźne konsekwencje w postaci dostania się kwaśnej treści z żołądka do jamy otrzewnej (pęknięcie wrzodu żołądka) zagrażając życiu pacjenta.
choroby jelit
Osoby tak wrażliwe emocjonalnie jak kobiety mają wyższy odsetek zapadalności na zespół jelita nadwrażliwego (IBS). Zespół IBS jest często mylony z innymi dolegliwościami i może znacząco utrudniać funkcjonowanie w codziennym życiu. Naprzemiennie biegunki i zaparcia zależne są od jedzonych zwyczajowo posiłków. Przy niezastosowaniu się do zaleceń dietetyczny objawy mogą się nasilać. Dieta FODMAP poleca wykluczyć owoce z dużą zawartością fruktozy. Sam cukier owocowy przyczynia się do nadwagi, choć diety FODMAP nie można stosować dłużej niż 6 do 8 tygodni.
grzybica skóry
Statystycznie grzybica dotyka częściej mężczyzn niż kobiet z uwagi na zwiększoną nadpotliwość. Grzybica często występuje u ratowników wodnych, pływaków a także podczas niedożywienia i anemii. Dieta pomaga zmniejszyć nasilające się objawy grzybicy.
otyłość brzuszna
Narażeni są na nią w dużym odsetku mężczyźni. Praca siedząca w niewłaściwej pozycji oraz stres, może spowodować zwiększone spożycie żywności. Praca siedząca nie wymaga dużego zapotrzebowania energetycznego diety. Aby nie doprowadzić do otyłości androidalnej, potrzeba przede wszystkim motywacji i chęci. Odpowiednia ilość snu, rezygnacja z szybkiego trybu życia to dwa z wielu zaleceń diety Paleo. Chociaż sama dieta nie jest polecana i zalecana w normach żywieniowych, to te dwie dewizy są bardzo ważne przy otyłości androidalnej. Dieta Mind, makrobiotyczna, śródziemnomorska czy wolumetryczna są obecnie popularne, ale ich stosowanie zaleca się głównie osobom zdrowym fizycznie. Na uwagę zasługuje dieta śródziemnomorska, gdyż według obecnych badań zapobiega nowotworom, nadciśnieniu tętniczemu krwi, cukrzycy oraz stężenia osoczowych wskaźników związanych z otyłością i chorobami układu sercowo-naczyniowego.
menopauza, choroby jajników
W przypadku menopauz lub zespołu policystycznych jajników stan zdrowia kobiety ulega pogorszeniu, gdy nie trzymamy się zaleceń dietetycznych, co oprócz złego samopoczucia i błędów żywieniowych może nasilać objawy choroby, jak i przyczyniać się do szybszego zachorowania na inne. Złe nawyki odżywiania można zmienić w każdym wieku. Znany obecnie detoks herbaciany „Teatox” poleca stosowanie odpowiednio dobranych kompozycji ziół do picia. Takiego typu herbaty mogą pomóc, ale również wpłynąć na spowolnienie perystaltyki jelit lub podnieść ciśnienie tętnicze krwi.
choroby płuc
Nie tylko zapalenie płuc i przewlekła obturacyjna choroba płuc są powiązane z odżywianiem. Mogą one być efektem choroby zawodowej, a zwłaszcza palenia papierosów. Palenie papierosów w połączeniu z nieprawidłowym odżywianiem się pogarsza stan zdrowia chorego - obecnie rak płuc jest jedną z głównych przyczyn umieralności kobiet oraz mężczyzn w Polsce. Mimo tego, iż dieta ketogeniczna zawiera restrykcyjną zawartość węglowodanów, to nie jest ona dietą „dla wszystkich”. Jest stosowana wyłącznie w celach leczenia dietetycznego określonych chorób. W początkowej fazie zazwyczaj stosuje się ją w warunkach szpitalnych.
choroba niedokrwienna serca , niewydolność serca
Obecnie zwiększona liczba kobiet zapada i umiera na choroby sercowo– naczyniowe. Niewłaściwe nawyki żywieniowe powtarzane przez kolejne pokolenia dają efekty w postaci zachorowania na choroby sercowo naczyniowe.
alergie, astma
Jedynym z podstawowych zaleceń jest unikanie produktów wyzwalających objawy alergii lub atak astmy. Odpowiednio przygotowana dieta eliminacyjna wspomaga leczenie obu chorób. Według European Academy of Allergy and Cinical Immunology miliony Europejczyków ma stwierdzoną alergie pokarmową, a w Stanach Zjednoczonych potwierdzono największą populacje osób ze zdiagnozowaną astmą.
niedokrwistość i niedowaga lub nadwaga
Jesteśmy młodzi i chcemy odżywiać się zgodnie z trendami mody. Koleżanki w klasie narzucają nam sposób odżywiania się, a my staramy się jeść podobnie. Może to w szybki sposób doprowadzić do bulimii, anoreksji, niedokrwistości, niedowagi lub otyłości. Wsparcie psychologa i dietetyka pomoże zwalczyć zaburzenia odżywania. Dieta nadal będzie wyglądała smakowicie i modnie, a do tego będzie też zdrowa.
nadwaga i podwyższone ciśnienie krwi
Szybki pęd życia dotyka również młodzieży i dzieci. Mała aktywność fizyczna i duża ilość niezdrowych przekąsek przyczynia się do narastającej w Polsce nadwagi.
Podwyższone ciśnienie krwi jest efektem zwiększonej masy ciała dziecka i gotowej żywności.
Osteoporoza Choruje na nią co trzecia kobieta po menopauzie. Osteoporotyczne złamania są bardziej powszechne niż udar, zawał mięśnia sercowego, i rak piersi w połączeniu. Nieodpowiednia dieta, nadwaga, siedzący tryb życia, nadużywanie alkoholu i palenie papierosów - od najmłodszych lat życia, to jedna z głównych przyczyn osteoporozy.

Fakty o zdrowiu

CHOROBY

dorosły

dziecko

W dzisiejszych czasach, przy swobodnym dostępie do Internetu, możemy korzystać z wielu modnych, lansowanych i powielanych diet. Nie zastąpią nam jednak one opieki dietetyka oraz nie zapewnią, że dany jadłospis nie przysporzy nam więcej chorób niż zdrowia (oczywiście z powodu jego niedopasowania do Nas).

Odżywianie się to naturalny proces tak jak sen czy oddychanie. Dzięki niemu dostarczamy substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomogą one nam przetrwać w najtrudniejszym dniu tygodnia.

Jeśli nie podejdziemy poważnie do tematu zdrowia i odżywiania to nasz organizm zasygnalizuje nam, iż zaczęła rozwijać się dolegliwości lub choroba.

Nasza świadomość, iż zdrowie zależy od zwyczajowo spożywanej diety, rośnie już od dłuższego czasu. Jesteśmy bardziej zdyscyplinowani niż kilka lat temu i częściej sięgamy po sprawdzone oraz wiarygodne informacje.

Około 80% Polaków twierdzi, iż dba o własny organizm i jest w dobrej kondycji zdrowotnej. Większa część świata, łącznie z Polską to ludzie chorzy, a według różnych artykułów, książek i publikacji - ludzi zdrowych jest bardzo mało. Dane statystyczne informują, iż Polacy to ludzie dbający o własne zdrowie. Dalsze informacje do końca nie potwierdzają tego stwierdzenia:

  • Około 25%osób, minimalnie raz w tygodniu pije alkohol i przynajmniej raz dziennie pali papierosy
  • 58% osób nigdy nie uprawia ćwiczeń fizycznych, 40% nie biega, nie pływa ani nie jeździ na rowerze, a około 20% badanych nigdy nie spaceruje.
  • Około 25% osób je mniej niż 3 posiłki i pije słodzone napoje gazowane, minimalnie raz w tygodniu,
  • 37% badanych jada przed snem a 41% śpi krócej niż 6 godzin na dobę.
  • 50% badanych twierdzi, iż wypija codziennie wystarczającą ilość wody, soków lub napojów
  • 51% z nas podjada owoce a 46% przekąski np., drożdżówki, batony, ciastka. Podjadamy zazwyczaj po obiedzie i wieczorem.
  • Ponad 50% badanych nie je regularnie posiłków każdego dnia
  • Po uprawianiu sportu podjada tylko 5% badanych, a 10% twierdzi, że nie podjada bo spożywają 5 posiłków każdego dnia.

Oświadczenie Polaków: twierdzących, iż dba o własne zdrowie to dobry objaw.

Nie potrzebnie przyspieszamy rozwój chorób, na które mamy wpływ, poprzez nieodpowiednie przyzwyczajenia, nawyki i własne teorie na temat tego co według nas jest zdrowe.

*wszystkie podane nazwy, informacje, instytucje, rodzaje diet – nie należą do rodzaju usług oferowanych i proponowanych przez Akademie Zdrowej Diety.